LATELİ


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğAYŞE İNGİLTERE'DE
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

2001 yılı emisyon programı

Kıbrıs Türk pullarına nasıl abone olabilirsiniz?

Yeni çıkan pullar

 pullogo.jpg (2751 bytes)

(Filatelik Bülten 2/2001)

Dairemizce 1997 yılı ve öncesinde tedavüle çıkartılan tüm pullar;
1996 sürekli seri (4 değer),
1997 bayrağımız (tek değer) ve 1997 yılı Sanat Eserleri,  Mantarlar ve Avrupa 97 konulu pullarımızın 70.000 Tl değerli olanları hariç kontrol kurulumuz tarafından yakılarak imha edilmiştir.
Tüm filatelitlere saygı ile duyurulur. (KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Posta Dairesi)

KLASİK OTOMOBİLLER PUL SERİSİ SATIŞA SUNULDU
KKTC Posta Dairesi tarafından bastırılan Klasik Otomobiller Pul Serisi ile ilk gün zarfları satışa sunuldu. 
Posta Dairesi Müdürü Alp Aydınova tarafından yapılan açıklamaya göre
Klasik Otomobiller Pul Serisi'nde her birinden 100'er bin adet olmak üzere 1954 yapımı MG TF, 1948 yapımı Vauxall, 1922 yapımı Bentley ve 1955 yapımı Jaguar XK 120 olmak üzere 4 otomobilin sanatçı Hüseyin Billur tarafından çekilen fotoğraflarına yer verildi. Pullar 175 bin, 300 bin, 475 bin ve 600 bin lira değerinde.

"KKTC PUL KATALOĞU"
KKTC Posta Dairesi tarafından bastırılan ve 1970-1998 yılları arasında basılan tüm pulları, açıklayıcı bilgileri ile birlikte bir çatı altında toplayan "KKTC Pul Kataloğu" satışta.
1970 yılından itibaren KKTC'de basılan tüm pulların, derlenmesiyle ortaya çıkan ve İngilizce olarak basılan katalogda, ülkenin, 1970-1998 yılları arasındaki tarihi, sosyal ve kültürel gelişimini yansıtan 456 adet pul ile ilk ve özel gün zarfı gibi 166 seri içeriyor.
200 sayfa, ciltli, renkli-mat vernik ve kuşe kağıda basılan katalogta yer alan pulların, tarihi süreç içerisinde basıldıkları yıl, olay ve konuya göre açıklayıcı bilgiler içermesi bakımından birer tarihi belge niteliğini taşıyan kataloğ, KKTC'nin tanıtımı açısından da önem taşıyor.
20 sterlin karşılığında satışa sunulan katalog tüm posta şubelerinden temin edilebiliyor.


Pulculukta kullanılan deyim ve tanımlar

Föyye; Üzerinde dantelli veya dantelsiz bir veya birkaç pul basılmış olan ve kenarlarında çoğu zaman yazılar taşıyan küçük pul tabakasıdır.

Sürsarj; Değerli kağıtların veya pulun değerini değiştirerek veya değiştirmeksizin başka bir olayı anmak veya pulun çıkarılış amacını değiştirmek için stoktaki pulların üzerine yeni yazılar, rakamlar veya motifler basılması işlemidir.

Varyete; Bir pulun değişik şekillerde basılmasıdır. Erörden farkı, varyetenin PTT'nin kontrolü altında basılması ve çok sayıda olmasıdır.

Santre; Bir pulun karşılıklı marjlarının birbirine eşit olması (yani pul resmini çevreleyen çerçevenin 'formanın' pul kağıdının tam ortasına basılmış olması) hali.

Portföy; Bir anma pulu için bastırılan ve içinde söz konusu anma pulu, bununla ilgili FDC (ilk gün zarfı), kart veya öteki yayınlar bulunan filatelik dosyadır.

Lejand; Pul üzerindeki yazılar.

Blok; Birbirinden ayrılmamış, üst üste ve yan yana en az 4 pulun meydana getirdiği gruptur.

Seri; Aynı ad altında çıkarılan pulların her değerini içine alan takıma denir.

yukarı

ana sayfa