TAP


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğAYŞE İNGİLTERE'DE
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

"Bugünlere gelmek kolay olmadı"nın üçüncü kitabı çıktı

Kıbrıslı Türk Araştırmacı Yazar Ahmet Gazioğlu'nun "Bugünlere Gelmek Kolay Olmadı", "İngiliz Yönetiminde Kıbrıs" dizisinin üçüncü kitabı yayınlandı.

"Enosis Çemberinden Kıbrıs Cumhuriyeti'ne adı verilen kitapta iki toplumlu ortaklık cumhuriyetinin tüm kuruluş aşamaları, İngiliz gizli belgeleri ve çeşitli kaynakların taranmasıyla hazırlanmış.

“Şafak Vakti Kıbrıs’ta” ikinci baskı yaptı

Emekli deniz subayı, gazeteci-yazar Mesut Günsev’in “Şafak Vakti Kıbrıs’ta” adlı kitabının ikinci baskısı yapıldı.

Kastaş yayınlarınca ikinci baskısı yapılan kitapta 5 Temmuz 13 Eylül 1974 tarihleri arasında yaşanan olaylar belgeleriyle anlatılıyor.

“Kıbrıs Türk Milliyetçiliği”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Öğretim Görevlisi Meltem Onurhan Samani’nin “Kıbrıs Türk Milliyetçiliği” isimli kitabı yayımlandı.

Yazar kitabın önsözünde, Kıbrıs Türkünün milliyetçiliğin itici gücüyle bağımsızlığını kazanarak devlet kurma hakkına sahip olmuş diğer tüm dünya halklarından farklı olmadığının anlaşılacağına işaret etti.

“Ulusal direnişte Baf köyleri”

Baf Sancağı Serdarı olarak ulusal mücadeleye katılan Esat Fellahoğlu’nun “Ulusal Direnişte Baf Köyleri” adlı kitabı yayımlandı.

“Ulusal Direnişte Baf Köyleri” kitabında 67 Türk köyündeki mücadele anlatılıyor.


"Kıbrıs İhanet Dosyası"

DARBE

Araştırmacı- Yazar Sayın Metin Çetin, "DARBE" adını verdiği bu yeni eserinde Kıbrıs Dosyasına ışık tutmakta ve yakın tarihimizi akıcı bir dille gözler önüne canlı bir şekilde sermektedir. Ulusal Kıbrıs meselesi ile ilgilenen herkesin kitaplığında bulunması gereken ve bir bakıma "Belgesel Roman" diye tanımlanabilecek bu kıymetli eseri genç kuşaklara "ibretle okunacak bir kitap" olarak öneririm. Metin Çetin'den nice değerli eserler bekliyoruz. İçtenlikle kutlarım. Rauf R. DENKTAŞ CUMHURBAŞKANI

"Yunan askeri rejimi, Kıbrıs'a vahşi bir saldırıda bulunmuş, bağımsızlığımızı yok etmiştir. (Aslında Kıbrıslılar uzun zamandan beri böyle bir şeyin geleceğini bekler olmuşlardı) Yunan cuntasının bu saldırısından Kıbrıs asıllı Rumlar ile Kıbrıs asıllı Türkler büyük zarar görmüşlerdir. Bugün Türk toplumu da tehlike içindedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bütün olanaklarını kullanarak bu istilaya son vermeli ve bu vahşeti durdurmalıdır."19 Temmuz 1974 , New York, Başpiskopos MAKARİOS

Bugün, Türkiye'ye "işgalci" diyenler, 1974'te Türk askerini kurtarıcı olarak görmüş; Türk ordusunun çekilmesi için gösteri yapanlar, Yunan askerine ateş açmış; "Türk işgali altındaki bölgelerinin kurtarılması" için gösteri yapıp sınır tecavüzünde bulunanlar, Yunan askerinden kurtulmak için güvenli saydıkları Türk bölgelerine sığınmak zorunda kalmış; kayıplar konusunda Türkiye ve Kıbrıs Türklerini suçlayanlar, hayatları tehlikeye girince, dini ve vicdani görevlerini unutarak insanları diri diri toprağa gömmeye razı olmuşlardır..... Metin ÇETİN LEFKOŞE -1994


KIBRIS CUMHURİYETİ

VE

BİR LİDERİN DOĞUŞU

Kıbrıs'ta yaşanan mücadele iki lideri ortaya çıkardı. Rumların Enosis mücadelesinin önderi Başpiskopos Makarios ve Kıbrıs Türklerinin lideri Rauf Denktaş....

Toplumlar, normal dönemlerde lider arayışı içinde olmazlar. Liderler, zor şartların varlığında ortaya çıkar.

Makarios, Rumların Enosis mücadelesini organize eden Rum Ortodoks Kilisesi içinden çıktı....

Kıbrıs Türk Toplumu'nun liderliğini, Doktor Küçük'ten devralan Rauf Denktaş, sırasıyla, Başpiskopos Makarios, Nikos Sampson, Glafkos Klerides, Makarios, Spiros Kiprianu, Yorgo Vasiliu ve Glafkos Klerides'le mücadele etti....


RUM GÖZÜYLE TÜRK

PATRİS..."Fakat ey soylu Britanyalılar madem ki her şeyi biliyorsunuz, adanın en hayat dolu bir öğesini neden hareketsizliğe mahkum ediyorsunuz.. Türk mebuslarının saflıkları üzüntü verecek bir haldedir... Türkler de yavaş yavaş tam bir çöküntüye doğru gidiyorlar. İslam öğesinin tam bir yok olma vadisine yönelmekte olduğunu son nüfus sayımı kanıtlamıştır. Buna da sebep Türk kanında- felaket zamanlarında onları hayatta tutabilmek- yeterli ölçüde bir özsu, bir dirlik eseri, karışımı yoktur... Yunan kralının idaresinde hem Girid Türkleri hem de Tesalya'daki Türkler padişahtakinden daha fazla rahatlık içinde olabilirler. (1912)

"Kıbrıs, tarihin başlangıcından beri Elendir ve bu adada azınlıkta olan Kıbrıs Türk sakinleri mevcuttur. Bunlar adamızdaki Osmanlı İmparatorluğu dönemimin kalıntılarıdır. Kısaca, bir yandan Osmanlı, öbür yandan Britanya İmparatorluklarının bir biri arasındaki satış anlaşmasıyla intikal eden mal gibidirler. Kıbrıs'ın ulusal kimliğine gelince, her azınlığın ulusal varlığı söz konusudur ve bunun da böyle kabul edilmesi icabetmektedir. Kıbrıs'ın Ulusal kimliğini belirleyen olgu, Kıbrıs sakinlerinin % 80'inin yerli Elenlerden oluşması, müzelerimizde bir tarih ve sarsılmaz, ayrıca kuşkuya mahal bırakmaz bir şekilde ulusal tarifini yapmasıdır. (19.8.1994, Alithia, Başyazıdan)

"Bütün köpeklerin aynı kökten geldiğini unutmayalım. Cinsleri ayrı da olsa köpek, köpeklikten kurtulamaz. Ne kadar iyi temizleseniz, ne kadar özen gösterseniz de köpek köpektir. Türkler için de böyledir. Zira ne kadar yıkayıp paklasanız da yine köpek gibi kokarlar. Kıbrıslı Türkler de böyledir..." (5.2.1979, Mahi)  

Yukarı

Ana Sayfa