üniversiteler

ani3.gif (15574 bytes)

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden KKTC’li öğrencilere kontenjan
  • Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde lisans öğrenimi görmek üzere KKTC uyruklu öğrencilere 3 dalda 5 kontenjan ayırdı.
  • Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdür Emin Bahçıvan'ın yaptığı açıklamaya göre üniversite çevre mühendisliği dalında 1, müzecilik ve eski eserleri koruma dalında 2, uluslararası ilişkiler dalında 2 kontenjan öneriyor.
  • Kazakistan devleti kontenjandan yararlanacak öğrenciler üniversite kayıt ücretinden muaf tutulacak, yurt-yemek-ulaşım masrafları karşılanacak ve ayda 35 ABD dolarlık cep harçlığı alacak.
  •  
  • KKTC Üniversiteleri, Kıbrıs Rumlarının başını ağrıtmaya devam ediyor. KKTC’nin ihtiyacı tanınma, Rumlarsa Kıbrıs Türklerine bu fırsatı vermemek için çalışıyor. BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresini altı ay daha uzatırken Rum şantajına boyun eğdi ve Türk tarafı ile ayrı anlaşma maddesini kaldırdı. (Türkleri tanıma sayılırmış!) Ancak üniversitelerde durum farklı. Üniversiteler Rum şantajına boyun eğmiyor
  • Bu da Rumları çileden çıkarıyor. Rum kesiminde konuya ilişkin olarak çıkan son haberlerden birisini aşağıda okuyabilirsiniz;

Fileleftheros; “Üniversiteler aracılığıyla Türk propagandası”

  • KKTC Üniversiteleri ve Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin ABD'nin Connercticut Üniversitesi ile işbirliği Rum Meclis Göçmenler Komitesi'nde görüşüldü.
  • DİSİ Milletvekili Lefteris Hristoforu'nun gündeme yazdırdığı konunun görüşülmesi esnasında, "Denktaş rejiminin, uluslararası alanda at koşturarak, 'üniversiteleri aracılığıyla sahte devletinin tanınmasını ileri götürmekte olduğu ve Connecticut Üniversitesi'nin açtığı İnternet sayfasına bayrağını koymayı da başardığı" belirtildi. "Connecticut Üniversitesi ile işbirliği yapan diğer ülke bayrakları arasında bulunan sahte devlet bayrağının çıkarılması için" ABD'deki Rum Büyükelçisi harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Nikos Hristodulides, ABD'deki Rum Büyükelçisi'nin yaptığı girişimler sonucunda" ilgili anlaşmanın iptaline yakın noktada bulunduklarını" söyledi.
  • Eğitim Bakanlığı Yüksek Okul ve Üniversite Eğitim Müdürü Konstantinos Yalukas ise, Bakanlığı'nın çeşitli ülkeler nezdinde girişimlerde bulunarak, "üniversitelerinin bu yasadışı kuruluşlarla işbirliği konusunu gündeme getirdiğini, ancak üniversitelerin özerk kuruluşlar olduğu ve üniversite makamlarına başvurmaları gerektiği yanıtını aldığını" söyledi.
  • Milletvekili Lefteris Hristoforu, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Rum arazisi üzerinde olduğunu bu nedenle konuyu uluslararası gündeme getirmeleri gerektiğini savundu. Hristoforu 29 ülkeden 15 bin yabancı öğrencinin okuduğu Sahte Devlet Üniversiteleri'nin her yıl "Denktaş rejimine 70.000 KL kar sağladığını" da söyledi.
  • Rum Üniversitesi Rektörü Nikolas Papamihail "yasadışı üniversitelerin uluslararası alanda tanınmadığını, Kıbrıs Üniversitesi ile işbirliği olan hiçbir kuruluşun işgal bölgelerinin bu kuruluşlarıyla işbirliği olmadığını" savundu.
  • Meclis Göçmenler Komitesi Başkanı Aristofanis Georgin ise, "bu yasadışı kuruluşların göğüslenmesinde devlet olarak başarısız olduklarını, konunun Cumhuriyetin egemenliğine dokunduğunu, Komite'nin Dışişleri Bakanlığı'ndan daha geniş izahat bekleyeceğini" söyledi.
  • Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla verdi:
  • "SİMERİNİ: Sahte Üniversitelerle Tehlikeli 'Kucaklaşma'... Meclis'te Endişeler.
  • HARAVGİ: İşgal Bölgeleri ' Üniversiteleriyle' İşbirlikleri Endişe Verici. (HARAVGİ'ye göre DİSİ Milletvekili Lia Georgiadu Rum Üniversitesi'nden bazı öğretim görevlilerinin yeniden yakınlaşma çerçevesinde KKTC Üniversiteleriyle işbirliği yaptığını söyledi ve bunlara karşı yaptırım uygulanıp, uygulanmadığını sordu. Bu iddiayı yanıtlayan Üniversite Başkanı Triantafillides, "yasaklayıcı kararları ancak devletin olabileceğin, bazılarının yeniden yakınlaşma çerçevesinde Cumhuriyetin özgür ve işgal bölgelerindeki üniversite öğrencileri arasında temasları ilerletme niyeti taşıdıklarını, Kıbrıs Üniversitesi ile makamlarının böyle birşeyi önleyemeyeceğini, çünkü konu ile ilgili resmi ve net hükümet politikası olmadığını" söyledi. Dışişleri Bakanlık Temsilcisi Hristodulides ise, "işgal rejiminin, üniversitelerinin resmen tanınma diye öne sürdüğünün, sadece ilgili eğitim programlarının içeriğinin onayından ve İngiltere veya ABD 'nin bazı üniversitelerinden bazı doktora eğitmenlerinin kabulünden başka birşey olmadığını" iddia etti.
  • POLİTİS: 'Üniversiteler' Tanınma Aracı... Meclis Komitesi'nde Veriler.
  • ALİTHİA: Sahte Devlet'e Üniversiteler'den 75 milyon Dolar Girdi.") 01.06.2000:
  • KKTC Üniversiteleri Rumları çileden çıkarmaya devam ederken Türkiye’den KKTC Üniversitelerine öğrenci olarak gelecekler yanında bu üniversitelerin Türkiye’deki temsilcisi olmak isteyenler de çıkıyor. Bunlardan Ali Öner’in e-mail’i aşağıda. Umarım üniversite yönetimleri sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de bu şekilde temsilci bulundurarak hem kendilerini hem de KKTC’ni tanıtma açısından ileri adımlar atarlar.
  • “Ali Öner; Çağdaş, akıl ve bilime dayalı bir eğitim ve öğretimle ailesine ve topluma yabancılaşmamış bir kuşak yetiştirmeyi ilke edindiğine inandığım KKTC üniversitelerinden, Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa’da temsilciliği bulunmayan, Lefke, Girne Amerikan ve Uluslararası Kıbrıs Üniversiletelerinin temsilcisi olmak arzusundayım. Eğitimci, emekli banka müdürü ve aynı zamanda 1974 Kıbrıs Türk Barış Harekatına fiilen katılmış bir gazi olarak 26 yıl sonra bir kez daha Kıbrıs’a KKTC’ne, dolayısıyla sözkonusu üniversitelere faydalı olabilirsem kendimi mutlu addedeceğim. Yardımlarınız olursa sevinirim. Saygılarımla.”

Denktaş, DAÜ’deki yabancı öğrencilerle bir araya geldi.

  • Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde burslu olarak eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerle “tanışma resepsiyonunda” biraraya geldi.
  • Denktaş’ın Cumhurbaşkanlığı’nda verdiği resepsiyona, DAÜ’de burslu olarak eğitim gören yabancı öğrencilerin yanında DAÜ Rektörü Prof. Dr. Özay Oral ile üniversitenin öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri de katıldı.
  • Resepsiyonda öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Denktaş, yabancı öğrencilerden gelen fotoğraf çektirme taleplerine hep olumlu yanıt verdi ve hemen hemen tüm öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Kıbrıs Türk Üniversiteleri Rumların başını ağrıtıyor;

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 6 üniversite Kıbrıs Rum Yönetimi’nin başını ağrıtıyor. Kıbrıs Rum kesimindeki bir yüksek okula karşılık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki 6 üniversiteye dış ülkelerden gelen onbinlerce öğrenci, Rum basınında geniş yankı yaratıyor.
  • Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerin varlığının tanınma açısından önem taşıdığına dikkati çeken Rum basını, Rum yönetimi’nin bu konuda etkin tedbirler almasını istiyor. Bu konuda Rum Basın Yayın organlarında çıkan yazıların bir kısmının özetini aşağıda veriyoruz;

Fileleftheros; “Tanınmanın tahta atları”

  • Amerika'nın Connecticut Eyaletinin tanınmış üniversitesinin yasadışı Doğu Akdeniz Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalaması yetkilileri derin düşünceye sevk etmesi gerekmektedir. Zira bu daha kötü çok ve çeşitli diğer gelişmelerin sadece başlangıcını teşkil edebilir. Her ne kadar bunun mutlaka olacağını kesinlikle belirtmek istemiyorsak da, görünen köy de kılavuz istememektedir. Böyle bir gelişme, sahte devlette faaliyet göstermekte olan üniversiteleri teker teker 'tahta atlar' haline dönüştürebilecektir. Bu 'Tahta Atlar' da sahte devletin, aynen Başbakan Bülent Ecevit'in öngördüğü gibi, tanınmasında üzerlerine düşen rolü oynayacaklardır. Hem de bizler başka işlerle meşgul iken onlar başarılarına yenisini katacaklardır. (22.03.2000 yorum)

Haravgi; “ABD ve İngiltere sahte üniversiteleri tanıyor”

  • ABD, İngiltere, Fransa, Kanada ve diğer ülkeler Sahte Devlet'te faaliyet gösteren 6 üniversitenin verdiği diplomaları tanıdı. İsrail ise Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan tanınmış üniversiteler kataloğuna Doğu Akdeniz Üniversitesi'ni ekledi.
  • Dışişleri Bakanlığı'nın elindeki bilgilere göre diğer ülkelerin üniversiteleri tarafından tanınan işgal bölgelerindeki üniversiteleri şunlar: "Doğu Akdeniz Üniversitesi (EMU). Bilgi İletişim ve Halkla İlişkiler, Turizm, Hukuk, Ekonomi, Mimarlık, işletme, sanayi, mühendislik, filoloji ve tıp dallarında eğitim veriyor. Üniversite, Pakistan ve Ürdün Mühendislik Birlikleri tarafından tanınıyor ve İsrail Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı İsrail üniversiteleri tarafından tanınan üniversiteler listesinde yer alıyor. Bu üniversitenin mezunları ABD, Almanya, Avusturalya, Fransa, Kanada ve diğer ülke üniversitelerince doktora veya master eğitimi için kabul ediliyor. EMU, Uluslararası Fizik Kurumları (teorisyen) Merkezi ve Avrupa Mühendis Eğitimcileri Birliği tarafından kabul ediliyor. Bu, işgal bölgelerindeki özel olmayan tek üniversitedir.
  • Yakın Doğu Üniversitesi (NEU). Ekonomi, İşletme, Bilgi İletişim ve Muhasebe, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Halkla İlişkiler, İngiliz Filolojisi ve Yunan Dili Bölüm kürsüleri bulunan bu üniversite merkezi Fort Wayne USA'da bulunan İndiana İnstitute Of Technology ile yaptığı akit ile çalışıyor. NEU, Türkiye ABD, İngiltere, Avustralya, Kazakistan ve Azerbeycan üniversiteleriyle işbirliği protokolleri imzaladı.
  • Girne Amerikan Üniversitesi; İşletme, Turizm, Hukuk, Ekonomi, Mimarlık, Sanayi, Mühendislik alanlarında eğitim veriyor. Washington'un Columbia, Maryland ve Virginia eyaletleri muhasip dernekleri tarafından tanınıyor. Aynı zamanda ABD'nin Southeastern Üniversity, City University, Florida Atlantic West Virginia ve National University ile işbirliği protokolleri imzaladı. Üniversite ayrıca Türkiye ve İngiltere üniversiteleriyle de işbirliği yapıyor.
  • Uluslararası Amerikan Üniversitesi (IAU) Washington'daki 'Mount Vernon University'nin bir şubesi şeklinde çalışan IAU Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Bilgisayar Programcılığı, İletişim ve Gazetecilik, Hukuk, Mimarlık, Dekorasyon alanlarında eğitim veriyor. IAU, Türkiye'nin Mimar Sinan ve Marmara, ABD'nin Suffolk Bodor, Viriginia Polytechnic ve İngiltere'nin State University isimli kolej ve üniverstieleriyle işbirliği protokolleri imzaladı. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi. Bu üniverstiede Ekonomi, Turizm, Reklamcılık, Otelcilik, Gazetecilik, Mimarlık ve Modeling bölümleri bulunuyor. Bu üniversite yeni kurulduğu için tanınmış olup olmadığını, tanınmışsa hangi ülkeler tarafından tanındığı hakkında bilgiye sahip değiliz. (02.03.2000)

Fileleftheros; “Yasadışı üniversiteleri tanıyorlar”

  • Sahte Devlet üniversitelerinin verdiği diplomaların yabancı ülkeler tarafından tanınıyor olmasına ilişkin Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiler Kıbrıs - İsrail ilişkilerinde büyük bir siyasi konu yarattı. İsrail Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan tanınmış üniversiteler listesine devlet üniversitesi olarak görülen Doğu Akdeniz Üniversitesi'ni dahil etmesi dikkat çekiyor.
  • DAÜ ve sahte devlet'teki diğer üniversitelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı'nın bilgilerine göre, Türkiye ve dış ülkelerden işgal bölgelerine gelen öğrenci sayısı 24 bin ve dış ülke öğrencileri Türkiyeli öğrencilerin % 10'u kadar. Öğrencilerin büyük bölümü DAÜ'de eğitim görüyor.
  • Denktaş rejimi, ağır topu olarak görülen DAÜ aracılığıyla Avrupa ve uluslararası örgütlerde temsil edilmeye çalışılıyor. Bir seferinde bu başarıldı (Akdeniz Üniversiteler Birliği Üyeliği) ancak Kıbrıs üniversitesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin girişimleriyle DAÜ kayıttan düşürüldü. (02.03.2000)

 U. A. Kıbrıs Araştırmaları Kongresi

  • Kasım 2000'de Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde  gerçekleştirilecek olan 3. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi'ne bildiri kabul ediliyor.
  • DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, iki yılda bir, genelde Kıbrıs, özelde de Kıbrıs Türk Halkı ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak üzere kongre düzenliyor.

ALİTHİA:" İşgal altındaki topraklarda binlerce yabancı öğrenci"

  • "1. Kuzeydeki Kıbrıs Türk idaresinin, Ankara'nın aktif ve esaslı yardımlarıyla çalıştırdığı bu üniversiteler, - üniversite sözcüğünü tasvip etmedim anlamında tırnak içerisinde sunmadığımdan okuyucularınızın beni bağışlamalarını rica edeceğim - Kıbrıs'ın 'Eğitim Hizmetleri Merkezine' dönüştürülmesi rekabeti yönünde verilen mücadeleyi kazanmaktadır. Zira kuzeydeki özel üniversite eğitimi, uzun yıllardan beri verdiği kalkınma mücadelesinde akıl almaz sıkıntılar içindeydi.
  • 2. Yabancıların kuzeydeki üniversitelerde öğrenim görmeleri, Kıbrıs Türk Yönetimini ciddi dış ekonomik mücadelelerde takviye etmektedir.
  • 3. Kuzeyde öğrenim gören yabancı öğrenciler ülkelerine döndüklerinde (Bugünlük toplam 74 ülke söz konusudur), bir bakıma Rauf Denktaş'ın rejimi ve Ankara'nın Kıbrıs konusundaki politikalarının ateşli fahri büyükelçileri gibi çalışacaklardır. İşte tüm bu nedenlerle Kıbrıs Devleti -Yürütme ve Yasama Organları olarak bu problem üzerine ciddiyetle eğilmeli ve sonuç alıcı çözümler bulmalıdır. Aksi takdirde kuzeydeki eğitim rekabeti hiçbir engelle karşılaşmadan ve rahatsız da edilemeden hedefine selametle varacaktır. Bu da kuzey Kıbrıs'ın güneyi üniversite eğitimi pastasından tamamen mahrum etmesi sonucunu verecektir." 27.11.1999 Mikis SPARSİS

74 ülke 22 bin öğrenci

  • Dünyanın 16 yıldır tanımamakta ısrar ettiği, bu yetmezmiş gibi ambargolar altında ezdiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), her yıl, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce yabancı uyruklu öğrenciyi bağrına basıp, onları ilim yolunda eğitiyor.
  • Kısa zamanda "üniversiteler ülkesi" olan genç cumhuriyetimizdeki 5 üniversitede 74 farklı ülkeden eğitim gören öğrenci sayısı 22 bini aştı.
  • Ülkelerinin siyasi hırsları uğruna KKTC'yi tanımamasına inat, okyanuslar, denizler aşarak ülkemizde yüksek eğitimi seçen binlerce yabancı uyruklu öğrenci arasında Çinlisi, Tanzanyalısı, Etiyopyalısı, Gambiyalısı ve ismini bile duymadığımız daha niceleri bulunuyor.
  • Yerel kıyafetleri, siyah veya sarı tenleri, belki de hiç duymadığımız lisanları ile KKTC'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ayrıca dünyanın değişik kültürlerini ülkemize taşıma misyonunu da üstleniyor.
  • İlim ve irfan yolunda büyük atılımlar içerisindeki KKTC, binlerce kilometre yol kat ederek ülkemize gelen binlerce yabancı uyruklu öğrenciye kucak açıyor.
  • KIBRIS muhabirinin edindiği bilgiye göre, üniversitelerimizde KKTC ve Türkiye de dahil olmak üzere 74 ülkeden toplam 22 bin 242 öğrenci eğitim görüyor.
  • Kendilerine daha iyi bir gelecek sağlamak için KKTC üniversitelerini tercih eden binlerce öğrenci, dünyanın dört bir yanından Kıbrıs'a geliyor. KKTC üniversiteleri, Amerika, İngiltere, Japonya ve Çin gibi büyük ülkelerin yanı sıra Cibuti, Eritre, Sierra Leone ve Tanzanyalı öğrenciler tarafından da rağbet görüyor.
  • 66 ülkeden, 12 bin 875 öğrencinin kayıt yaptırdığı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), bu yıl en fazla öğrencisi olan üniversite.
  • DAÜ'yü 30 ülkeden 6 bin 364 öğrenci ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) takip ediyor. Girne Amerikan Üniversitesi'ne (GAÜ) 20 ülkeden bin 310, Lefke Avrupa Üniversitesi'ne (LAÜ) 19 ülkeden bin 238 ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'ne de (UKÜ) 17 ülkeden 455 öğrenci kayıt yaptırdı.
  • Dünya ülkelerinden gelen binlerce genci bağrına basan üniversitelerimiz, en yoğun ilgiyi Anavatan Türkiye'den görüyor. 74 ülkeden, KKTC üniversitelerinde eğitim gören 22 bin 242 öğrencinin 13 bin 919'unu TC'den gelen gençler oluşturuyor.
  • 6 bin 553 Kıbrıslı öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversitelerimizde Pakistan 521, Ürdün 270, Filistin 231 ve Sudan 204 öğrenci ile eğitim için KKTC'yi tercih eden ilk altı ülke arasında yer alıyor.

Eğitim iyi, ülke pahalı

  • Ülkeleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımamak için çeşitli bahaneler ileri sürerken, binlerce yabancı uyruklu genç, yüksek öğrenim yapmak için KKTC'yi tercih ediyor.
  • Dünyanın dört bir yanından gelerek KKTC'nin beş üniversitesinde eğitim gören 22 bin 242 öğrenci, okullarından çok memnun olduklarını belirtirken, "KKTC'de eğitim çok iyi. Ancak her şey çok pahalı" diye de yakınıyor.
  • Dünyanın tanımadığı bir ülkeye gelerek burada eğitim almaya çalışan 74 ülkeden 22 binin üzerindeki genç, hem okullarından, hem de KKTC'den övgüyle söz ediyor.
  • Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelerek KKTC'de buluşan bütün gençlerin ortak görüşlerinden bir diğeri de, gençliğe yönelik eğlence merkezlerinin olmaması.
  • "KKTC'de eğlence denince akla kumar geliyor" diyen üniversiteli gençler, pub ve gece kulüpleri dışında, cafe türü yerlerin açılmasını istiyorlar.
  • Bunun yanında özellikle Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler, yerel kıyafetleri ve esmer tenleri yüzünden zaman zaman ırkçı tepkilerle karşılaşmaktan yakınıyor.

İbrahim Jobateh - Gambiya

  • "Yaklaşık iki yıldır burada turizm öğrenimi görüyorum. Daha önce KKTC'de okuyan bir arkadaşımın tavsiyesi ile geldim. Kıbrıslı Türkler çok iyi, çok misafirperver. Biraz Türkçe de öğrendim ve insanlarla daha rahat ilişki kurabiliyorum.
  • Kıbrıs, benim ülkeme göre pahalı bir yer. Ben ülkemde turizm işiyle ilgileniyordum ve orta düzey bir gelirim vardı. Aylık kazancım 800 dolardı ve bu benim ülkeme göre oldukça iyi bir gelirdi. Buranın ekonomisi hakkında fazla bilgim yok ama iyi bir maaşla anlaşırsam, Kıbrıs'ta kalmayı düşünürüm. Şimdi, ailemden para aldığım için çok gerekli olmadıkça harcama yapmıyorum.
  • Buraya gelmeden önce ülkenin sosyal durumu hakkında bilgi almıştım. Burası daha milliyetçi, Gambiya ise daha liberal. Sizin insanlarınız öğrenme meraklısı değil. Irk ayrımcılığı biraz var. Daha dün geleneksel kıyafetimi giymiştim. Otobüste bazıları 'sen Afrikalısın, ne işin var burada. Git evine' diye bağırdılar. Bu yüzden en kısa sürede okulu bitirip evime gitmek isterim".

Abrar Chan - Pakistan

  • "Makine mühendisliği bölümünde okuyorum ve 3 yıldır buradayım. Kıbrıs'ı bir öğrenci olarak özellikle bir arkadaşın varsa çok eğlenceli buluyorum. Burada hayat çok pahalı. Ben ülkemde orta düzey bir vatandaşım, ona rağmen bana pahalı geliyor. Dört arkadaşımla birlikte bir evde kalıyorum. İlk geldiğimde yurtta kalıyordum ama arkadaşlarım vardı diye bana çok rahat gelmişti. Öğrenci olarak ev bulmak burada zor değil ama bir yıllık depoziti peşin istiyorlar. Kiralar 250 sterlin civarında.
  • Okulun eğitiminden memnunum ve çok fazla şey öğreniyorum. Yine de okul çok pahalı. Pakistan bir İslam ülkesi ve daha kapalı. Kıbrıs da İslam ülkesi ama insanlar daha rahat. Benim bir sürü Kıbrıslı Türk arkadaşım var. Bana karşı hiç ayrımcılık yapmadılar, aksine çok yakın davrandılar".

Sanja Jovanovic - Makedonya

  • "Yaklaşık iki aydır buradayım. Makedonya'da Kıbrıs için çalışan birisinin aracılığıyla geldim. Şimdi turizm eğitimi görüyorum. KKTC'yi tercihimdeki en büyük etken, burasının bir ada oluşu ve sessizliği oldu. Özellikle turizmin oluşu çok güzel.
  • Buradaki insanlar Avrupa'yı örnek alıyorlar ve eğlence merkezlerini de hep en büyükten açıyorlar. Oysa daha küçük yerler açsalar öğrenciyi çekecekler. Genç insanın gidecek yeri yok, gördüğüm kadarıyla burada eğlence denince akla kumar geliyor. Burada Fransız'ın liberal ekonomisindeki gibi para ödüyoruz ama yine de ülkenizin ekonomisi hakkında bir bilgim şu anda yok.
  • Çok güzel bir ülkeniz var ve geliştirmeye çalışın. Yoksa geç kalırsınız. Eğer iyi bir iş bulursam Kıbrıs'ta kalmayı düşünüyorum".

Judith Abu - Gana

  • "Turizm bölümü öğrencisiyim. Ülkenize daha yeni geldim diyebilirim. Eğitim için Kıbrıs'ı seçmemin nedeni ise burası turistik bir ülke ve turizm var. Okulun eğitiminden şu anda çok memnunum. Ama burada sosyal hayat oldukça zayıf. Her tarafta publar ve gece kulüpleri var. Oralara da biz gidemiyoruz. Oysa öğrenciye yönelik cafe türü yerler olsa bence daha iyi olurdu.
  • Irk ayrımcılığı yapılmadı, aksine Kıbrıslı çok arkadaşım var. Kıbrıslılar çok yavaşlar, her şeyi yavaştan alıyorlar ama hepsi çok cana yakınlar. Okulumu bitirince burada kalmayı elbette isterim".

Yu Kan - Çin

  • "Daha önce burada okuyan bir arkadaşım aracılığı ile Kıbrıs hakkında bilgi sahibi oldum. Bir yıldır burada turizm eğitimi alıyorum. Tercih sebebim tabi ki burasının turistik bir yer olmasıydı. Okulun eğitiminden çok memnunum. Ama bize göre değişik bir kültür yapısı olduğu için uyum sağlamakta tabii ki biraz zorlanıyoruz. Bir de her şey çok pahalı. Mesela geçen yıl burada 10 bin dolar harcadım ama hiçbir şey yapamadım. Eğer okulum bittiğinde iyi gelirli bir iş bulursam Kıbrıs'ta kalmayı düşünebilirim". (Senem Gök-Kıbrıs Gazetesi)

  • Sevgili okurlar, Kıbrıs Evi olarak KKTC üniversitelerinin etkinlikleri ve toplumsal hayata katkılarına ilişkin haberlere yer veriyoruz. Ancak üniversiteler hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler linkler sayfası aracılığı bu üniversitelere ulaşabilirler.

  • Üniversiteler adası olarak bilinen KKTC'nde kumarhane açılmasının yarattığı çelişkiyi görmek için KKTC ve Kumarhaneler sayfasını okuyabilirsiniz.

  • Üniversiteleri ile Rumları kıskandıran KKTC'nin ve Kıbrıs'ın tarihi ile ilgileniyor musunuz?

  • KKTC'ni ziyaret eden birinin izlenimlerini okumak ister misiniz?







Rumlara göre; Kıbrıs Sorunu
niçin 1974'te başlar?

Yabancı gözüyle KKTC
Kıbrıs Türk Mutfağı
Asker mektubu
!Devre tatil!
Ana sayfa
e@mail

 

26.06.2000