Yabancı gözüyle Kıbrıs -TURİZM


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğAYŞE İNGİLTERE'DE
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

Mohan, “Hindistan’ın Kıbrıs siyasetini gözden geçirmesi gerekir”

Hintli gazeteci Raja Mohan, Bağlantısızlar Hareketi çerçevesinde şimdiye kadar Rum görüşlerini destekleyen Hindistan’ın, mevcut gerçekler ışığında, Kıbrıs siyaseytini gözden geçirmesi ve yeni bir politika belirlemesi gerektiğini vurguladı.

“Kıbrıs Konusunu Yeniden Düşünmek” başlıklı makalesinde Kıbrıs sorununun tarihçesi ve BM çerçevesindeki çözüm çabaları hakkında bilgi veren “Hindu” gazetesi yazarı Raja Mohan, Kıbrıs konusunda önümüzdeki aylardaki uluslararası diplomatik çabaların, tarafların konfederasyon ve federasyon fikirleri arasındaki görüş farklılıkları arasında köprü kurmayı hedefleyeceğine işaret ederek, bu yöndeki diplomatik dinamiklerin Hindistan’ın da Kıbrıs konusundaki pozisyonunu gözden geçirmesine neden olacağını belirtti. Mohan, ABD dahil bir çok güçlü ülkenin KKTC’yi tanımamasına karşın Kıbrıslı Türkler ile iletişim kanallarını açık tuttuğuna dikkati çekerek, “Hindistan kendini bunun dışında tutabilir mi, Kuzey Kıbrıs’la gayri resmi de olsa temas kurmaktan ebediyen uzak durabilir mi” sorusunu sordu. Mohan şu görüşleri dile getirdi;

“Bağlantısızlar Hareketi’nin kendine verdiği yükümlülükler nedeniyle Rum tarafının görüşlerine tam destek veren Hindistan’ın Kıbrıs konusunda artık daha dengeli bir yaklaşım gözetmesi gerekiyor. Kıbrıslı Türkler, Yeni Delhi’nin varlıklarını resmen tanımasını beklemiyor ama, Kıbrıs Türk tarafının da Kıbrıs konusundaki görüşünü dinlemesinin adil olacağı inancındadırlar”

Daily Jihad'dan KKTC eki

Pakistan’ın ciddi fikir gazetelerinden “Daily Jihad”, KKTC ile ilgili tam sayfa özel ek yayınladı. Özel ekte, tüm Müslümanlardan, Kıbrıs Türk kardeşlerinin haklı davasına destek çıkarak, Kıbrıs’ta iki demokrasi, iki halk ve iki egemen devlet bulunduğu gerçeğinin kabul edilmesi için uluslararası topluluğa ortak çağrıda bulunulmasına katılmaları istendi.

Gazetenin sahibi Şerif Faruk tarafından kaleme alınan “Özel Baskı: KKTC’nin 26. Barış ve Özgürlük Bayramı” başlıklı yazıda, KKTC’nin 31 Ağustos 1998 tarihli konfederasyon önerisinin müzakere masasında olduğuna ve adada siyasi, açıdan eşit iki egemen devlet bulunduğuna işaret edilerek, “Kıbrıs’ın 21. yüzyıldaki geleceği, yan yana yaşayacak iki devletin varlığı temelinde şekillenecektir” dedi.

Yazısında, “KKTC, demokratik sistemi, meclisi, hükümeti ve bağımsız yargısıyla değiştirilemeyecek bir gerçektir ve her geçen gün dünyada daha geniş şekilde kabul görmeye başlamıştır” ifadelerini kullanan Faruk, Kıbrıs Türk Halkı’nın siyasi açıdan eşit statüsünün kabulü ve uygulanan haksız ambargoların kaldırılmasının kalıcı bir anlaşmanın yolunu açacağını da vurguladı.

Turchia Oggi Ajansı “Nihayet”

İtalyan haber ajansı Turchia Oggi, “Nihayet” başlığı altında 10 Haziran tarihli bülteninde yer verdiği bir haber yorumda, La Stampa gazetesinde Kuzey Kıbrıs hakkında Antonella Amatane imzasıyla çıkan yazıya destek verdi.

Ajans haber yorumunda, La Stampa gazetesinde Kuzey Kıbrıs ve halkıyla ilgili yazıya işaret ederek, “Nihayet, Kıbrıs’la ilgili gerçek durumu yazan kişiler de oldu” ifadesine yer verdi. La Stampa’daki yazıdan alıntılar yapan ajans, “Bu yazıyı okumaya değer… Kuzey Kıbrıs’ı mahrumiyet bölgesi yapmak ve imajını kötülemek için yıllarca uğraş verenlere duyurulur… Avrupa Birliği tarafından tanınsa da, tanınmasa da orada bir Cumhuriyet var” dedi.

Turchia Oggi haber ajansı, “İtalya’nın saygın gazetelerinden “La Stampa”nın, 10 Haziran tarihli sayısında geniş şekilde Kuzey Kıbrıs’a ve halkına yer verilen yazıdan şu alıntıyı yaptı: “Kıbrıslı Türkler, yaklaşık 200 bin dolayındadır, Onlar, - uluslararası haritada inkar edilen -, kendi kimliklerini korumak için Rumlara’a karşı verdikleri kanlı mücadele sonrasında 17 yıl önce bir Cumhuriyet kuran hayalet insanlardır. Onlar, çok azı tarafından tanınıp, kabul edilen, cezai ambargolarla dünya ile ilişkileri kesilen, hiçbir yere direkt uçuşu olmayan ve büyük ihracat sorunları yaşayan hayalet insanlardır”

Ajans, haber yorumunun sonunda, Kuzey Kıbrıs’ın gelişimini engellemek için yıllarca çaba harcayanlara La Stampa’daki bu ifadelerle bir de mesaj vererek, “Bu kadarı yeterli” dedi.

Romania Liberia Gazetesinde Kıbrıs

Romanya’nın ciddi fikir gazetelerinden Romania Liberia, Kıbrıs konusu ile ilgili iki makale yayınladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, 16. kuruluş yıldönümü etkinlikleri sırasında ziyaret eden Adrian Robert Balan ve Eliade Balan tarafından kaleme alınan makalelerde, KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak adanın kuzeyinde varolduğu vurgulandı.

Makalelerde, Kuzey Kıbrıs’ın turistik ve tarihi yerleri ve el değmemiş doğasıyla cennetten bir parça olduğuna işaret edilerek, “Altın sarısı kuma sahip sahillerde yürüdüğünüz zaman bütün siyasi sorunlar ortadan yok oluyor. Kuzey Kıbrıs’ın sıcak ve yumuşak ortamı sizi bir peri masalına götürüyor” denildi.

Makalelerde, adadaki siyasi soruna değinilirken, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile yapılan bir mülakata yer verilerek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bizlere, Kuzey Kıbrıs’ın tanınmasından ve adada konfederal çözümden yana olduğunu açıkça ortaya koymuştur” denildi.

Makalelerde, Türkiye’nin 1974 yılında adaya müdahale etmemesi durumunda, Kıbrıs’ın yeni bir Kosova olacağı da kaydedilerek, Türkiye’nin KKTC’yi savunmada her zaman hazır ol durumda bulunduğuna dikkat çekildi.

Belarus Basınında KKTC

Belarus gazeteci Natalia Krivets'in "Komsomolskaya Pravda" gazetesinde yayınlanan "Afrodit'in Hatıraları" isimli makalesinde adanın tarihiyle ilgili ayrıntılar veriliyor.

Krivets makalesinde ortaklık cumhuriyetinin kurulmasını ve daha sonra "Kıbrıs hükümeti" ünvanının Rumlar tarafından gaspedilmesini anlatıyor. Yazısında KKTC'nin kuruluşunu anlatan Krivets, KKTC bayrağının "Gururla dalgalandığını" vurgulayarak, büyük kentler ve nüfusla ilgili bilgi veriyor.Krivets'in yazısında, Kıbrıs Türkleri’nin bayrak gibi milli sembollere ne kadar düşkün olduğuna dikkat çekilerek, gazino ve restoranların önünde bile bayrak asılı olduğu kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın toplumun tüm kesimlerinin desteğine sahip olduğu belirtileren yazıda, Kıbrıs Türkü'nün misafirperverliği vurgulanıyor. KKTC'nin "Mükemmel bir ülke" olduğu ve birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahip bulunduğu, ayrıca deniz ve suyunun güzelliğinin anlatıldığı yazıda, ülkede suç oranının düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Shin: “Kıbrıs’ta barış, bölünmüşlüğü kabulle mümkündür.”

Güney Kore’de yayınlanan Economic Daily gazetesi editörü Shin Young-seob, Kıbrıs’ta refah ve barışın, ancak adadaki bölünmüşlüğün ve her iki tarafın otonom yönetimlerinin kabul edilmesi ile mümkün olduğuna dikkat çekti.

Shin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili izlenimlerini anlatan Shin KKTC’nin uluslararası topluluk tarafından tanınmadığını ve BM tarafından uygulanan ambargolar nedeniyle ekonomisini geliştirmede birçok zorlukla karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Tüm bu zor kuşullara karşın KKTC’nin ithalat yüzdesinin Tayvan ve Hong Kong’un yarısı kadar olduğuna işaret eden Shin,, “Kuzey Kıbrıs’la daha çok ilgilenmemiz gerekiyor” dedi.

Empoze çözüm yanlış

“The Korea Herald” gazetesinde, okuyucu köşesinde Doug Bandow imzasıyla yayınlanan yazıda, Kıbrıs’ta 1974 ve öncesinde gerçekleşen olaylarla ilgili bilgi verilerek, son dönemde Kıbrıs konusunda gerçekleştirilen görüşmelerin ilerleme sağlamak için zemin oluşturabileceği, ancak Kıbrıs’ta, Yugoslavya’da gerçekleştirilen “Dayton” anlaşması şeklinde bir çözüme başvurulmaması gerektiği belirtildi.

Bandow yazısında, adaya dışarıdan bir çözüm empoze edilmesinin yanlış olacağını, çünkü iki toplumun birbirine güven duymadığını kaydederek, “Ara bölgedeki dikenli teller ve mayın tarlaları iki toplumun birbirine duyduğu öfkenin göstergeleridir” dedi.

Vasiliu: “Arada sınır olmasa Afrodit adası bir başka Kosova’ya dönüşür”

Köstence’de yayınlanan Observator De Constante gazetesi baş yazarı Alina Bargaoanu Vasiliu, “Afrodit Adası” olarak adlandırdığı Kıbrıs’ın, Kuzeyi ile Güneyi arasında sınır olmaması halinde bir başka Kosova’ya dönüşeceğini vurguladı.

Alina Bargaoanu Vasiliu, “Burası bastırılmış ve her an tekrar ortaya çıkabilecek bir çatışma bölgesidir” dedi. Vasiliu şu görüşleri dile getirdi;

“KKTC, etnik ve jeopolitik gerçeklere uygun olarak iki bağımsız devlet konfederasyonu formülünü önerdi. Bu formül kabul edilecek olsa, anlaşmalarda, sınırın çizilmesi, her iki tarafın güvenliğinin teminat altına alınması ve mal-mülk mübadeledi sağlanacaktır. Ancak bu çözümün, Yunanlıların bekledikleri sonuç olmadığı açıktır. Olayın olumsuz tarafı, Bill Clinton’ın Yunanlılara olan hassaslığıdır.”

Vasiliu makalesinde, KKTC’de mükemmel bir organizasyonla kusursuz şekilde karşılandıklarını, gözlemleri sırasında Kıbrıslı Türkler’in saygılı, kibar, misavirperver insanlar olduklarını ve hayata umutla baktıklarını gördüğünü kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni “entellektüellerle dolu bir ülke” olarak tanımlayan Vasiliu, Cumhurbaşkanı Denktaş’ı da, “sempatik, fotoğrafçılık hobisi olan, albümler oluşturup, kendine ait fotoğraflarla ilgili sergiler açan bir şahıs” olarak tanımladı..

Kore Post: “KKTC, Kore’yi biliyor”

Kore Post gazetesinde, “KKTC, kültürel ve turistik açıdan zengin, Kore’yi bilen bir ülke” başlığıyla yer alan yazıda, Koreliler’in, bu ülkeyi mutlaka ziyaret etmeleri gerektiği vurgulanarak, “Koreliler, bu ülkede kendilerini kesinlikle yabancı hissetmezler. Geleneksel ata sanatımız Taekwondo bile var” denildi.

Gazeteci-yazar Lee Nami tarafından kaleme alınan ve Kuzey Kıbrıs’ı karış karış anlatan yazıda, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın “Hiçbir ülkenin diğerine hükmetme hakkı yoktur” şeklindeki sözlerine de yer verildi.

18.09.2000

yukarı

ana sayfa