Titina Loizidu dosyası-5       ÖZEL DOSYALAR


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

COWEN, TÜRKİYE`NİN AİHM KARARINA UYMASINI İSTEDİ

Strasbourg, 4 Nisan (T.A.K.):-Avrupa Konseyi dönem başkanı İrlanda Dışişleri Bakanı Brian Cowen, TC Dışişleri Bakanı İsmail Cem`e bir mektup göndererek, Türkiye`nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) Rum vatandaşı Titina Loizidu ile ilgili verdiği karara uymasını istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurul oturumunda konuşan İrlandalı Bakan, bir soruyu yanıtlarken, Cem`e gönderdiği mektupta, Türkiye`nin AİHM kararlarıyla ilgili sorumluluklarını yerine getirmesini istediğini söyledi. AİHM, Türkiye`nin, Loizidiu`ya yaklaşık 500 bin dolar maddi tazminat ödemesini kararlaştırmıştı.

Türkiye`nin karara karşı çıkarak tazminat ödemeyi reddetmesi, Türkiye ve Avrupa Konseyi`nin karar organı Bakanlar Komitesi arasında uzun zamandır ciddi sorun oluşturuyor.Avrupa Konseyi, mahkeme kararına uymayan ülkelerin üyeliğini askıya alma hakkına sahip bulunuyor. Türkiye, AİHM ve Bakanlar Komitesi`ne, toprakları dışında cereyan eden bir olayla ilgili olarak sorumluluk kabul etmeyeceğini bildirmişti.

AİHM kararlarını 21 Ocak 1990`den sonra tanıdığı için, söz konusu tarihten önce meydana gelen bir olaya ilişkin başvuruyla ilgili olarak divanın kararının kendisini bağlamaması gerektiğini savunan Ankara, Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi gündeminde olduğunu hatırlatarak, başka uluslararası kuruluşların bu konuyu ilgilendiren doğrudan bağlayıcı karar alamayacakları gerçeğine dikkati çekiyor ve başvurunun hukuki değil siyasi bir içerik taşıdığına işaret ediyor

"Loizidu konusunda Türkiye’ye uyarı mektubu"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasının gözetiminden sorumlu Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi, Titina Loizidu'nun Türkiye aleyhine açtığı davayı görüşmeyi dün de sürdürdü.

Dünkü toplantıda Komite Başkanı İrlanda Daimi Temsilcisi; İrlanda Dışişleri Bakanı Brian Kawen'nın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı sıfatı ile Türk meslektaşına, önümüzdeki günlerde bir uyarı mektubu göndererek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Loizidu davasındaki kararını yerine getirmesini istemesini önerdi. Türk temsilci her zamanki gibi, mektubun gönderilmesini engellemeye çalıştı. Bakanlar Komitesi'nin, mahkeme kararının uygulanmasından sorumlu Avrupa Konseyi'ndeki Kıbrıs Daimi Temsilcisi Hristoforos Yanku, . Türkiye'nin kararı uygulamayı reddetmesinden dolayı Avrupa Mahkemesi ve Avrupa Konseyi'nin itibarının tehlikede bulunduğunu söyledi. Komite, mektubun gönderilmesini oy çokluğuyla kabul etti.

POLİTİS’e göre, Bakanlar Komitesi, Titina Loizidu konusunu, mayıs ayında gerçekleştireceği bir sonraki toplantısında görüşmeyi sürdürecek. Mayıs ayında, Komite dönem başkanlığı İtalya'ya geçecek. (31.03.2000 Mahi)

"Titina konusunda Türkiye’ye sert tepki"

Titina konusunu görüşen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Avrupa İnsan Haklari Mahkemesi Titina ile ilgili kararını yerine getirmesi için Türkiye'ye sert bir mektup gönderme kararı aldı. Dünkü toplantıda, Türkiye'nin mahkeme kararını uygulamayı reddetmesi konusu ele alındı ve bundan sonraki adımlar için görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkiye dışındaki tüm ülkeler önümüzdeki günlerde bir mektup göndererek Türk hükümetinden mahkeme kararını uygulayıp Titina'ya öngörülen tazminatın ödenmesi gereğinin vurgulanması görüşünü benimsediler.

İyi haber alan kaynaklar, Türkiye'ye gönderilecek mektubun sert olacağını ve Türkiye'ye, Avrupa Mahkemesi kararına uyması konusundaki baskıyı artırmayı hedeflediğini belirtiyorlar. Titina konusundaki kararın uygulanması konusunun, gelecek hafta Strasbourg'ta yer alacak AKPA toplantısında da gündeme getirilmesi bekleniyor.

SİMERİNİ haberi "Türkiye Titina Konusunda Yine Suçlu Sandalyesinde - 900 Bin Dolar Tazminat Ödenmesi İçin Avrupa'nın Yeni Sert Müdahalesi" başlığıyla verdi. Gazete, Rum Yönetimi'nin konuyu "siyasi değil Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'nin net bir kararının uygulanmasıyla ilgili olduğu görüşünü taşıdığını" da yazdı.) (30.3.2000. Fileleftheros

"Galanoslar Türkiye aleyhinde başvuruda bulundu"

Rumlar'ın Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları kişisel başvurulara bir yenisi daha eklendi. Bu kez de Galanos Kardeşler Ltd. şirketi Maraş'taki gayri menkulleri konusunda mahkemeye başvurdu.

Titina Loizidu'nun avukatı Ahilleas Dimitriades ve Elena Nathanail tarafından yapılan başvuruyla, Türkiye'den, Maraş'taki gayrimenkullerini-Ankara'nın kabul ettiği ilgili mahkeme hükmü uyarınca 1990'dan bu yana kullanamamaları nedeniyle tazminat isteniyor.

Tazminat davasıyla ilgili başvuru belgesinde, davacıların, gayri menkulleri üzerindeki haklarından hiçbir şekilde vazgeçmeyecekleri, gayri menkullerini kullanma haklarının, davacıların etnik köken, dinleri ve dilleri yüzünden ihlal edilmekte olduğu belirtiliyor.

Galanos Kardeşler LTD'in Maraş'taki gayri menkulleri, kent içindeki bisküvi fabrikası, un değirmeni, yardımcı binalarından ve içinde depolar, soğutucu bölmeler bulunan mağaza ve bunların üzerine inşa edildiği alandır. Söz konusu şirketin müdürü de Meclis Eski Başkanı Aleksis Galanos'tur.

Bu başvuru Titina Loizidu'yla ilgili karar çerçevesinde yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilgili dosyayı inceledikten sonra davayı kabul edip etmeyeceğine karar verecek. (21.03.2000.Fileleftheros

 

"Türkiye Dayanılmaz baskılar altında"

Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hristoforos Yangu, KYPE'ye yaptığıaçıklamasında, Türkiye'nin Titina Loizidu konusunda Avrupa İnsanHakları Mahkemesi'ne uymamasının Avrupa Konseyi'ne büyük sorun yarattığını,çünkü saygınlığına prestijine gölge düşürüldüğünü söyledi. Yangu buna karşın mevcut şartlarda Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerce Türkiye'ye baskı yapılmasının o kadar da kolay olmadığı değerlendirmesinde de bulundu.

Yangu, Avrupa Konseyi'ndeki meslektaşlarıyla temaslarında Türkiye dışındaki tüm Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin prensip olarak Türkiye'nin mahkeme kararına uymak zorunda olduğunu desteklediklerini hiçbir şüpheye mahal bırakmadan tespit etmiş bulunduğunu da söyledi.Yangu, "Sadece bu Avrupa Mahkeme kararını yerine getirmesi için Türkiye'yi sürekli baskı altında tutmaya yetiyor" diye de konuştu. Yangu şunları da ekledi."Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, mahkeme kararının uygulanmasını denetlemek ve kararı uygulaması için Türkiye üzerinde gerekli baskıları yapmaya devam etmek yönünde ortak sorumluluğu bulunuyor. Bu baskının alacağı şeklin ne olacağı ise şu anda bilinemez. Bakan yardımcıları komitesinin, karara uyması yönünde Türkiye'ye çağrıda bulunandaha sert bir karar benimsemesi ihtimal dahilinde." (17.02.2000.Fileleftheros)

"Titina Loizidu davası kararı yeniden incelenecek"

Strazburg'ta gerçekleştirilmekte olan AKPM toplantısının ilk gününde İngiliz Milletvekili Tom Cox, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Valter Swimer'e Titina Loizidu konusunda soru sordu:

“Türkiye aleyhindeki Loizidu konusu AKPM'ye üye devletle ilgilidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu konuda çok net bir karar verdi. Ancak bu karar hayata geçirilmiyor. AKPM'nin saygınlığını idamesi sözkonusu ise konuların uzamaması ve hayata geçirilmesi gerekir. Geldiğimiz ülkelerde konular geciktirilmez ve hayata geçirilmemezlik edilmez. Avrupa Konseyi'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı net kararların uzamasına ve hayata geçirilmemesine izin vermeyeceğini umarım.

Swimer; "Bir süre önce de söylediğim üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına tamamen uyulması ve hayata geçirilmesi zorunludur. Bakanlar Komitesi, bu hedefle, 6 Ekim 1999 tarihindeki görüşmesinde bir ara karar aldı ve sözleşmenin 53'üncü maddesi uyarınca bütün üye ülkelerin mahkeme kararlarına uymaları gereğine işaret ederek, Türkiye'yi sert bir şekilde, tutumunu gözden geçirip, mahkeme kararı çerçevesinde belirlenen tazminatı tam olarak ödemeye çağırdı. Bu konuyu İstanbul'daki doruk toplantısı sırasında, Türkiye Dışişleri Bakanı ile özel olarak görüştüm ve mahkeme kararının tam olarak uygulanmasının, siyasi değil tamamen hukuki bir konu olarak, gerekli olduğunu söyledim. Bir çözüm istendiği ve Bakan Yardımcıları Komitesi'nin 2-3 Şubat'ta yapacağı toplantıda, bu konuyu yeniden inceleyeceği izlenimi edindim." (27.1.2000. Mahi)

TİTİNA 6>>>