Ayrıntılı Haber


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

KKTC’nde banka krizinde yeni aşama

Elmas Güzelyurtlu ada dışına kaçtı

Everest Bank’ın eski sahibi Elmas Güzelyurtlu Güney Kıbrıs’a, oradan da Londra’ya kaçtı. Rum radyosu, Güzelyurtlu`nun Rum pasaportu ve Rum kimliği olduğunu duyurmuştu.

Bankalar olayı konusunda Başsavcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Güzelyurtlu`nun KKTC dışına çıkışı yasaklanarak pasaportuna el konulmuştu.

Everestbank`ın sahibi olan Elmas Güzelyurtlu, aynı zamanda Rest Casino ile döviz bürosu, tekstil, su ve narenciye işi yapan 4 şirketin de sahibi.

Elmas Güzelyurtlu’nun Rum kesimi üzerinden İngiltereye kaçışı üzerinde eşi Zerrin Güzelyurtlu, tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede Zerrin Güzelyurtlu’ya yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve bu amaçla seyahat

belgelerine el konuldu. Bunun ardından Zerrin Güzelyurtlu serbest bırakıldı.

Tepkiler

Başbakan Derviş Eroğlu, devlet kontrolüne alınan Everestbank’ın Sahibi Elmas Güzelyurtlu’nun İngiltere’ye gitmesi halinde iadesi için gerekli girişimlerin yapılacağını söyledi.

Başbakan Eroğlu, KKTC ile İngiliz Polisi arasında güzel bir işbirliğinin bulunduğuna işaret ederek, bu konuda gerekenin yapılacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı kaçma olayını, Güzelyurtlu’nun, “daha dava , görülmeden kendi kendini mahkum etmesi” olarak değerlendirdi.

KKTC Banka Mudileri ve Bankazedeler Derneği Başkanı Metin Arhun, yayımladığı açıklamada, “Bu şahsın kaçmasıyla birlikte adalet ve hukuk sistemine olan inanç bir kez daha temelden sarsılmıştır”dedi. Arhun,

bu durumu protesto etmek için Başbakan ve Başsavcı’nın evleri önünde oturma eylemi yapma kararı aldıklarını bildirdi.

Metin Arhun, yaptıkları eylemler sonucunda kendilerine dava okumadan çekinmeyen güvenlik güçlerinin, yurtdışına çıkış yasağı bulunan ve izin istediği halde verilmeyen Güzelyurtlu’yu takip altında tutmamasını eleştirerek, “Dolayısıyla güvenlik güçlerinin, karma köy Pile’den yapılan bu kaçışın izahını mutlaka vermesi şarttır” dedi.

KKTC Mudiler ve Bankazedeler Derneği Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Öntaç Düzgün de, “Güvenlik organlarımız bu kaçışın mantıklı bir izahını vermek zorundadır” dedi.

Elmas Güzelyurtlu’nun kaçışının mudiler arasında derin bir üzüntü, hayal kırıklığı ve infiale neden olduğunu dile getiren Öntaç Düzgün, tasarrufunda nakit 1 trilyon Türk Lirası olduğunu daha iki hafta önce resmi imza ile Maliye Bakanlığı’na deklare eden Güzelyurtlu’nun bu paraları beraberinde götürüp götürmediğinin mutlaka açıklanmasını istedi. Öntaç Düzgün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Söz konusu bankada yitip giden 24 trilyon Türk Lirası’nın sahibi 12 bin mudimizin umutları bir kere daha ve ciddi şekilde darbe yemiştir. Belki de devlete, onun güvenlik ve hukuk sistemine güvenmenin cezasını çekiyoruz. Belki de bizi toplu dayaktan geçirenlerin, yerlerde süründürüp onurumuzu kıranların ve şimdi de mahkemede süründürmeyi kahramanlık sayanların, paralarımızı hortumlayanlara karşı aynı mesafede durduklarını zannetmemizin cezasını çekiyoruz.”

CTP, Everst Bank’ın eski sahibi Elmas Güzelyurtlu’nun kaçışının “bankalar krizi çerçevesinde sürüdülen politikasızlığın ve gevşekliğin sonucu olduğunu” iddia etti.

Yazılı açıklama yapan CTP Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Vasfi Candan, “bankalar krizi sonrası yaşanan ekonomik kaosun ve meclis olayı gibi gelişmelerin, uluslararası alanda zorluklar yarattığını” belirterek, “Kıbrıs Rum tarafının Güzelyurtlu’nun kaçışıyla ilgili yaptığı kabul edilmez siyasi istismar, bunun yeni bir örneğidir” dedi.

Rum Yönetimi’nin tavrı

Rum Yönetimi, işadamı Elmas Güzelyurtlu’nun Güney Kıbrıs’a kaçtığını kabul etti, ancak, oradan da başka bir ülkeye gittiğini ileri sürerek durumu hakkında KKTC makamlarına ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.

Dışişleri ve Savunma Bakanlığı Konsolosluk ve Azınlık İşleri Müdürü Muhittin İkidereli, Rum yönetiminin bu tutumunu şiddetle protesto etti.

Rum polisinin, Elmas Güzelyurtlu’nun Güney Kıbrıs’a gittiğini teyit ettiğini, ancak Güney Kıbrıs’tan ayrıldığını ileri sürdüğünü ifade eden İkidereli, tüm uğraşlarına rağmen Rum makamlarının, Güzelyurtlu’nun hangi ülkeye, ne zaman gittiği konusunda daha ayrıntılı bilgileri vermeyi ise reddettiklerini söyledi. İkidereli, ayrıntılı bilgi talebinin reddedilmesine ise “Güzelyurtlu’nun hayatının tehlikede olması”nın gerekçe olarak öne sürüldüğünü kaydetti.. Muhittin İkidereli, “Rum polisinin takındığı bu tavrı BM Barış Gücü nezdinde şiddetle protesto ettik. Bu tutumlarını şiddetle protesto ediyoruz” dedi.

Olayın başka yönü

Devlet tarafından yönetimine el konulan Kıbrıs Finansbank Limited’in eski ortağı Fehim Küçük, ise yaptığı açıklamada, “resmi makamların hiçbir yargı kararına dayanmadan kendilerine yargısız infaz yaptıklarını, politik kadroların anasayal haklarına aykırı olarak kendilerini suçlu ilan ettiklerini” savundu. Küçük; “Bunu reddeder, buna kimsenin hakkı olmadığını belirtiriz” dedi.

Banka krizinin kendileri tarafından yaratılmadığını, bankaları yüzdürüceğini söyleyen resmi makamların Finansbank’a tek bir TL kaynak yaratmadıklarını söyleyen Küçük, mudilere yapılan ödemelerin bankanın kaynaklarından sağlandığını, bugün bile Finansbank’ın Kooperatif Merkez Bankası’nda yaklaşık 450 milyar TL parası olduğunu; kayyumların, avukatların ve personelin maaşlarını bu kaynaktan aldıklarını anlattı.

18.09.2000

yukarı

ana sayfa