Dünü ve Bugünüyle GİRNE


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

Kıbrıs'ın Kuzey Sahillerindeki en muhkem liman... Küçük ama korunaklı... Kaledeki Batık Gemi Müzesi de limanın geçmişte faal olduğunu gösteriyor. Girne Limanı, bugün yat limanı olarak hizmet veriyor...

Girne Limanı

Tarih derslerinde medeniyetlerin mezopatamya'da, deniz aşırı ticaretin de doğu akdenizde başladığını öğrenmiştik. Tarihin bu dönemlerinde deniz aşırı ticaretten söz edebilmek için limanların varlığı gerekmektedir.

Girne Kalesi'ni ziyaret için en az yarım gününüzü ayırın. Aksi halde yeteri kadar gezip-görme şansınız olmaz.Finikeliler, Romalılar, Venedikliler binyıllar boyu bu adada yaşamışlar... Medeniyetlerin geçiş noktası olan Kıbrıs'ın Girne Limanı ve kalesi, sessiz bir şekilde, tarihe tanıklık etmektedir.

Girne açıklarında, 1965 yılında, çıkarılan batık gemi (bu gemi, akdenizde çıkarılan en eski batık gemilerden birisidir) Girne Kalesinde Batık Gemi Müzesi olarak sergilenmektedir. Yani tarih boyunca Girne Limanı'nı koruyan Girne Kalesi, bugün de batık gemi müzesine ev sahipliği yapmaktadır. Limanın hemen arkasındaki Ağa Girne Kalesi'nin iç yapısı da oldukça muntazam korunmuş durumda.Cafer Camii, Girne'nin Müslüman ve Türk vasfını vurgularken liman yanındaki Archangelos kilisesi de Halk Sanatları Müzesi ile İkon müzesinin ev sahipliğini üstlenmiş durumdadır.Girne Limanına indiğinizde yapacağınız ilk şey sakin bir yürüyüş olacaktır.

Son yüzyıllarda deniz ticaretinin büyük gemilerle yapılması nedeniyle bir süre önemini yitiren Girne Limanı, bugün yat limanına dönüşmüş ve Doğu Akdeniz'deki en büyük uluslararası yat rallilerinden birinin Yat limanı çevresinde tarihi taş yapılardaki pansiyonlarda konaklamayı düşünür müsünüz? Ama öncelikle yer ayırtın...önemli bir durağı olmuştur. Bu gelişme sonucu liman yanındaki eski harup ambarları bugünün modern kafelerine dönüşmüştür. Trafiğe kapalı olan bu bölge turistler için çok güzel bir dinlenme ve gezinme alanıdır.Girne Limanı'nda bu sandalyeleri böyle boş bulabilmek için turizm sezonunun bitişini beklemek zorundasınız.

 

 

 

Girne Yat Limanı, son yıllarda Doğu Akdeniz Yat Rallisine dahil edildiği için limanda boş çekek bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor.. Böyle zamanlarda bazı yatlar Girne Limanı'na demirlemek zorunda kalıyor.

 

Sonbahar mevsiminde yapraklar dökülürken limana bağlı yatlarla engin denizlere açılmanın hayalini kurar mısınız? Ya da Anadolu karlar altında iken Girne Limanı'nda karlı Toros dağlarını seyrederek kahvaltı yapmayı düşler misiniz?

Peki, Girne Limanı ve Kalesine ilişkin izlenimlerinizi yayınlamak ister misiniz? Cevabınız "EVET"se izlenimlerinizi bekliyoruz.

Girne'de görülmeye değer yerlerden birisi de, Girne'nin hemen 5-6 kilometre doğusundaki Hazreti Ömer Tekkesidir....

Yukarı

Ana Sayfa