dün ve bugün

ani3.gif (15574 bytes)

Gazi Magosa limanının geçmişinden bir fotoğraf

KKTC'nin en büyük turistik tesislerinden Salamis Bay Oteli







Rumlara göre; Kıbrıs Sorunu
niçin 1974'te başlar?

Yabancı gözüyle KKTC
!Devre tatil!

Ana sayfa
e@mail

 

Gazi Magosa
  • Antep, "Gazi"; Maraş "Kahraman" olur da Magosa "Gazi" (x) olmaz mı? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşe'den sonra ikinci büyük yerleşim merkezi olan Gazi Magosa, tarihi itibariyle de, çok önemli bir kenttir.   Önceleri ticaret limanı olarak kurulmuş olan Magosa Xlll'ncü yüzyılda Lüzinyanlar devrinde gelişmiş, doğu ile batı arasında önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Bu özellik Magosa'nın Doğu Akdeniz'in ön zengin kasabası haline gelmesine neden olmuş, kent katedraller ve saraylarla dolmuştur. Lüzinyan krallarının taç giydiği St. Nicolas Katedrali   bu yapıların en meşhurudur.Altınkum sahili

  • Kentin korunması amacıyla yapılan ve halen büyük ölçüde korunan surlar 1571'de Osmanlı akınlarına yenik düşmüştü. Ancak aynı surlar Magosa'da yaşayan Kıbrıs Türklerinin Rum saldırılarına karşı en müstahkem mevzii olmuş, Kıbrıs Türkleri bu surlar sayesinde Rum saldırılarına karşı koyabilmişlerdi. Bu özellik Magosa'ya Gazi ünvanı da getirdi.Gazi Magosa Atatürk Anıtı

  • Rum ambargosu nedeniyle Gazi Magosa ticari kapasitesini büyük ölçüde yitirirken, Doğu Akdeniz Üniversitesi kente yeni bir soluk getirdi. Ara eleman yetiştirme amacıyla kurulan Yüksek Teknoloji Enstitüsü kısa sürede 12.857 öğrencinin öğrenim gördüğü Doğu Akdeniz Üniversitesi haline geldi.

  • Gazi Magosa'dan söz ederken Liman ve Üniversiteden söz etmek yeterli değildir. Çünkü bu iki özellik, Gazi Magosa'nın özelliklerinin sadece ikisidir. KKTC'nin en büyük turistik tesisi Salamis Bay otelidir. Hemen yanında otele ismini veren Salamis Harabeleri bulunmaktadır.Salamis Harabeleri

  • Salamis Harabeleri, binlerce yıllık tarihin izlerini ortaya koyarken Gazi Magosa'dan kuzey doğuya yönelik bir yolculuğun da ilk durağını oluşturmaktadır. St. Barnabas Kilisesi, Karpaz Yarım adası, Apostolos Andreas Kilisesi, Hür Kıbrıs eşeklerinin özgürce yaşadığı milli park, bozulmamış kumsallar ya da nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının izini arayabileceğiniz Zafer Burnu özellikle görmeniz gereken yerlerin başta gelenleridir.

  • Gazi Magosa surlarının hemen dışında Maraş bölgesini gezebilirsiniz. Bölgedeki İkon müzesini ziyaret ederken terkedilmiş durumdaki Maraş'ın içinizi burktuğunu hissedeceksiniz.

  • (x)1974 Barış Harekatı sırasında Gazimağusa Mücahit Komutanı olarak görev yapan Emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, Milli Mücadelede gösterdiği direnişyle Mağusa’nın gazilik ünvanını hakettiğini söyledi.

  • Kalelioğlu, DAÜ’de verdiği konferans sırasında, 20 Temmuz 15 Ağustos tarihleri arasında 8 bin kişilik Rum Milli Muhafız Ordusu’na karşı 252 kişinin kahramanca mücadele verdiğini, o günleri adeta tekrar yaşayarak anlattı. Albay Oğuz Kalelioğlu, “Ölümü göze almıştık. Biz hayattayken düşman giremeyecekti. Surlar üzerindeki Türk bayrağı hiç oradan inmedi. Bu, Rum kuvvetlerini çılgına çevirdi” dedi.

  • KKTC'ni ziyaret edenlerin görmeden dönemeyeceği yerlerden biri olan Gazi Magosa'yı ziyaret ettiğiniz takdirde, izlenimleriniz için iletişim sayfamız hizmetinizdedir.