KIBRIS RUM SEÇİMLERİ


ğEDİTÖRDEN
ğKIBRIS'TAN HABERLER
ğKIBRIS TÜRK ÜNİVERSİTELERİ
ğKİM KİMDİR ?
ğFİLATELİ
ğKİTAP
ğKIBRIS TÜRK MUTFAĞI
ğİLETİŞİM
ğASKER MEKTUBU
ğLİNKLER

 ANA SAYFA

e@mail

 Sayfa yenilemelerinden ve yeni başlıklardan haberdar olmak istiyorsanız e-mailinizi yazın.



    

Editör
Metin ÇETİN

webmaster&desing
Oğuz ÇETİN

 

  Rum kesimindeki seçim sonuçları

Yeni dönem Rum Milletvekilleri

Seçimlerin ana konusu Girne idi

Seçime ilişkin genel değerlendirme

Cumhurbaşkanı Denktaş'ın değerlendirmesi

Başbakan Eroğlu'nun değerlendirmesi

 

Rum kesimindeki seçim sonuçları

Kıbrıs Rum kesiminde 27 Mayıs Pazar gün yapılan milletvekiliği seçimlerinde Rum Komünist Partisi AKEL kullanılan geçerli oyların %37.71'ni alarak Temsilciler Meclisi'nde 20 sandalye elde ederek birinci parti konumuna geldi.

Partilerin kazalara göre kazandıkları milletvekili sayısı, 1996 yılında ve 27 Mayıs günkü seçimlerde aldıkları oylar şöyle:

AKEL 142.648 oy ile %34.71 (1996'da %32.99), Lefkoşa kazasında 7, Limasol'da 4, Magusa'da 5, Larnaka'da 2, Baf'ta ve "Girne'de" 1 sandalye toplam 20 sandalye kazandı. AKEL'in 1996'da 19 sandalyesi vardı.

DİSİ 139.721 oy ile %34 aldı (1996'da %34.48), Lefkoşa'da 7, Limasol'da 4, Mağusa'da 4 Larnaka'da 2, Baf'ta 1, "Girne'de" 1 toplam 19 sandalye aldı. 1996'da 20 sandalya sahibiydi.

DİKO 60.986 %14.84 aldı. (1996'da %16.43). Lefkoşa'da 3, Limasol'da 2, Mağusa'da 1, Larnaka'da 1, Baf'ta 1 ve "Girne'de" 1 olmak üzere toplam 9 sandalye kazandı. 1996'da sandalye sayısı 10'du.

KİSOS eski ismi EDEK olan bu parti 26.767 %6.51 aldı. (1996'da %8.12), Lefkoşa'da 1, Limasol'da 1, Mağusa'da 1 ve Baf'ta 1 olmak üzere toplam 4 sandalye kazandı. 1996'da 5 sandalye sahibiydi.

NEO (Yeni Ufuklar Partisi), 12.333 oy ile %3'lük pay aldı (1996'da %1.71) Lefkoşa'da bir sandalye elde etti. Mağusa kazasından aday olan Parti başkanı Nikos Kutsu Meclis'e giremedi.

EDİ (Yeni Demokratlar Partisi) 10.635 oy ile %2.59 aldı (1996'da %5.13) Lefkoşa'da bir sandalye aldı. Parti Başkanı Yorgo Vasiliu Meclise giremedi.

ADİK (Mücadeleci Demokratik Hareket) ilk kez seçime katıldı. 8 bin 86 oy ile %2.9 aldı. Limasol'da bir sandalye kazandı.

Çevreciler-Yeşiller Partisi 8.129 oy %1.98 aldı (1996'da %1.01) Lefkoşa'da bir sandalye kazandı.                                (yukarı)

Yeni dönem Rum milletvekilleri

AKEL: Dimitris Hristofyas, Nikos Katsurides, Andros Kiprianu, Yorgos Lillikas, Takis Hacıyeoryiu, Eleni Mavru, Aristofanis Yeoryiu, Kriakos Dirimos, Andras Hristu, Yannakis Thoma, Ağabios Ağabiu, Yannos Lamaras, Kikis Yangu, Stavrus Evagoru, Hristos Mavrokordatos, Kostas Papakostas, Sotirula Haralambus, Thasos Mihailides, Doros Hristudiles, Yorgo Hacıyeoryiu.

DİSİ: Dimitris Silluris, Panayotis Dimitriu, Nikos Tornarides, Andras Papapoliviu, İoanas Nikolau, Maria Kiriaku, Nikos Anastasiades, Rikos Eratokritu, Hristos Purgurides, Eleni Theoharus, Lefteris Hristoforu, Sotiris Samson, Antonis Karas, Yeoryios Yeoryiu, Yeoryios Tasu, Zahariu Zaharias, Kostas Konstantinu, Hristodulos Taramundas.

DİKO: Tasos Papadopulos, Markos Kiprianu, Antigoni Papadopulu, Marios Matsakis, Aristos Hrisostomu, Zaharias Kulias, Nikos Kleanthus, Nikos Biltokobidis, Sofoklis Fittis.

KİSOS: Vasos Lissarides, Doros Theodoru, Yeoryios Varnavas, Yannakis Omiru.

NEO: Hristos Klerides.

EDİ: Andrulla Vasiliu.

ADİK: Dinos Mihailides.

Çevreciler: Yeoryios Perdikis.

Temsilciler Meclisine 23 yeni isim katıldı. Eskiden 3 olan kadın milletvekili sayısı ise altıya yükseldi. Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides'in kızı Katy dahil, birçok tanınmış kişi meclise giremedi. DİSİ'nin Kıbrıslı Türklerle yeniden yakınlaşma bürosu başkanı olan Katy Klerides bu daldaki faaliyetlerinden dolayı özellikle DİSİ gençliği tarafından sert eleştirilere uğramış ve en sonunda faaliyetleri konusunda özür dileme durumunda kalmıştı.                 (yukarı)

Seçimlerin ana konusu Girne

EOKA liderlerinden Nikos Samson'un oğlu Sotiris Samson seçimlere, Karpaz'a, Girne Kalesi'ne Yunan bayrağı dikeceği sloganı ile girdi ve seçilmeyi başardı.

HARAVGİ gazetesine göre Girne AKEL listesinden meclise giren AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, milletvekili ilan edilmesi töreninde Yaptığı konuşmada Girne'nin elde edilmesinden söz etti. Hristofyas şunları söyledi: "Önümüzdek zorlu bir mücadele bulunuyor. Ancak herhangi bir zamanda Kıbrıs için adalet tecelli edecekse, bu Girne için adaletin tecellisi yolundan geçecek. Aksi takdirde altında her an patlamaya hazır bombanın bulunduğu temeller üzerinde oturmaya devam edeceğiz ve bu da tüm Kıbrıs halkı Kıbrıslı Rumlar ve Türkler için haksızlıktır" dedi. Hristofyas, Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi ve Girneli vatandaşın İnsan haklarını yeniden geri alınması ve uygulanması mücadelesini sürdüreceği sözü verdi. (yukarı)

Rum seçimine ilişkin genel değerlendirme

Güney Kıbrıs'ta Bağımsızlıktan bu yana yapılan 8. Genel Seçim sonuçlarına göre, AKEL Partisinin hükümet kurmaktan uzak duracağını söylemek pek yanlış olmayacaktır. Birinci sırada ve 20 sandalyesi olmasına rağmen AKEL, hükümet kurmaktansa, ana muhalefette kalmayı tercih edecektir. Ancak bu durumda da 19 sandalyesi olan DİSİ Partisinin KİSOS, NEO, EDİ, ADİK ve Çevrecilerin toplam 8 sandalyesi 56 üyeli mecliste hükümet kurmasına yetmeyeceği için,(19+8=27) her hal ve karda DİKO Partisi ile işbirliğine gitmek isteyecektir. İşte bu nokta da DİKO anahtar parti olmak durumundadır. Ancak bu sonuçlara göre, şöyle bir senaryonun gündeme gelmesi mümkündür. AKEL Partisi mazide DİKO ile işbirliği yaptığı hatta Kiprianu'yu mazide 'Cumhurbaşkanı' bile seçtirdiği dikkate alınacak olursa, o zaman AKEL'in eğer hükümeti kurmaya yanaşmayacak olurlarsa, DİSİ'nin işini zorlaştırmak için bazı senaryoları gündeme getirmesi beklenebilecektir. AKEL, DİKO'ya Meclis Başkanlığını kazandırması ve 2 yıl sonra CB'nı seçimlerinde de Dimitris Hristofyas'ı DİKO partisinin desteklemesini sağlaması mümkündür. Bunu iki partinin aralarındaki protokolle gerçekleştirmesi son derecede olasıdır. Buna karşılık DİSİ Partisinin de DİKO Partisi ile flört etmesi beklenebilir. DİKO Başkanı Meclis Başkanlığıyla ilgilenmediğini söylemesi ve Spiros Kiprianu'nun oğlu Markos Kiprianu'nun bu makama ilgi gösterdiğini söylemesi ilginç başka bir gelişme oldu. Şimdi her şey son derecede değişkendir. Seçim sonuçlarının herkes için sıkıntılı bir durum yarattığı ve hükümet kurulmasını ilk bakışta zorlaştırması beklenmektedir. Hükümeti AKEL'in kurması, DİKO'yu Meclis Başkanlığına getirmesi ve 2003 'Cumhurbaşkanlığı' seçimleri için Dimitris Hristofyas'ın desteklenmesi uzak ihtimal olmasına rağmen yine de politikanın cilvelerinden birisi sayılabilecektir. Kesin olan şudur: Dünkü seçimlerden sonra AKEL rahat, DİSİ sıkıntılı ve DİKO anahtar parti olması nedeniyle, çok daha rahattır.                                                                       (yukarı)

Denktaş'ın değerlendirmesi;

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum kesiminde yapılan seçimleri değerlendirirken, “Seçim boyunca söyledikleri Kıbrıs Rumlarının nerede olduğunu iyice göstermiştir” dedi. Denktaş, Rumların uzlaşma yapma niyetinde olmadıklarını yineledi. Mantiki açıdan bakılınca bunun böyle olmayı sürdüreceğini belirten Denktaş, şöyle devam etti:

“Çünkü bir insan durumunu iyileştirmek için uzlaşma yapar, kötüleştirmek için değil. Rumlar açısından bakıldığında bizimle uzlaşmaları, yıllardır dünyayı kandırdıkları meşru hükümet unvanını bizimle paylaşmaları, yeniden bizi ortak yapmaları, kuzeyde egemen bir halkın varlığını kabul etmeleri, global mal-mülk değişimini yeniden gündeme getirmeleri, Türkiye’nin garantisine dokunmamaları gerekmektedir. Dünya kendilerine ‘sen meşru hükümetsin’ dediği sürece, AB’ye bütün Kıbrıs adına girme hakkını kazandıklarını zannettikleri sürece ve kendilerine kimse hangi anlaşmaya, hangi yasaya, hangi anayasaya dayanarak bütün Kıbrıs adına konuşuyorsunuz sorusunu sormadığı sürece, Rumların bizimle, bizim güvenliğimizi sağlayacak, eşit egemenliğimizi kabul edecek yeni bir ortaklık yapmalarını beklemek hayaldir. Nasıl ki 37 yıldır bizi masa başında tutarak vakit kazanmışlar ve en sonunda işte Papandreu’nun ağzıyla azınlık statüsünü kabul etmeye davet ettirmişlerdir. Kendilerinin de bundan başka düşündüğü yoktur.”

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum kesimindeki seçimlerden ilk sırada çıkan AKEL’in “uzlaşma Girne’den geçer” diyen parti olduğunun unutulamayacağına işaret ederek, ikinci parti DİSİ’de EOKA B örgütünün güçlü olduğunun, Nikos Samson’un oğlunun, babasının yerini alarak aynı davayı yürütme yemini ettiğinin de unutulamayacağını söyledi.                                           (yukarı)

Başbakan Eroğlu'nun değerlendirmesi;

Başbakan Derviş Eroğlu da seçimden birinci parti olarak çıkan AKEL’in barışın Girne’den geçtiğini söyleye söyleye birinci parti olduğuna dikkati çetki. Kamuoyunun bunu bilmesini ve “sol partidir, barıştan yanadır” sözlerine itibar edilmemesini isteyen Eroğlu, ikinci parti DİSİ’den Nikos Samson’un oğlunun da seçim kazandığını hatırlattı. Eroğlu, “Babasından miras aldığı politikasını biliyoruz. Güney’de hala Kıbrıs’ın tümüne hakim olma politikası ve Kıbrıs’ta Türk varlığını hazmedemeyen politikalar izleyenler hakim durumda. Bunun da dikkate alınmasında yarar var. Halkımızın bunları bilmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

Yukarı

Ana Sayfa